Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Крисчън Сом, WWF: Забраната на пластмасата може и да не е решение

Автор: SkiMag | Дата: 02 Nov 2018, 19:12

Крисчън Сом e старши мениджър ритейл сектор в природозащитната организация WWF Швейцария от 15 години. Той ръководи партньорствата със световни компании за решаването на екологични проблеми. Завършил е “Електроинженерство” в Техническия университет в Цюрих (ETH Zurich), магистър е по “Зоология” и “Информационни технологии” от Цюрихския университет. Сом беше един от лекторите на конференцията “Retail & Detail” на седмичника “Капитал”, която се проведе тази седмица.

Как се стига до партньорството между бизнеса и екоорганизации за решаването на екологични проблеми?

Основната отговорност за решаването на екологичните проблеми е на компаниите, които ги създават в процеса на производство. Това, което те предлагат в магазините, е онова, което хората купуват. Може и потребителите да имат вина като купуват нерециклируеми продукти, те обаче няма как да знаят, дали рибата, оризът, брашното са създадени по правилния начин, без разхищение на ресурси.

Ако искаме да нахраним 9 млрд. души в цял свят, трябва да сме доста хитри. Защото ако продължаваме да създаваме, както досега, то ние използваме двойно повече ресурси, отколкото Земята може да възпроизведе.

Един пример е соята. Има голям американски бизнес за генномодифицирана соя, която в Европейския съюз не се харесва. Соята е една от основните причини за обезлесяването в Южна Америка. В Бразилия големи части от горите се изсичат, за да се засажда соя. WWF заедно с компании, които продават соеви продукти в Европа, осъзнахме, че това е проблем.

Нямаше критерии как да се произвежда соя, така че създадохме такива. Определихме, че соята може да се сади не в съществуващи гори, а само в земеделски зони или ниви, които са били използвани за това. Говорихме с производителите за това дали могат да ги спазват и след няколко години те успяха да доставят соя без ГМО, но и без да изсичат гори.

Цялото интервю в “Дневник”