Туризмът ви може да спечели от кризата

Интервю с топбанкерът Ханс ван дер Лей.

Ханс ван дер Лей бе един от 15-те топ банкери от цял свят, който гледа на живо европейската купа по слалом в Банско. Той е представител на един от холандските клоновете на Роял Банк ъф Скотланд. Пред „Стандарт“ г-н Ван дер Лей сподели впечатленията си от Банско, стартовете и накъде отива световната финансова криза.

Ханс ван дер Лей– Г-н Ван дер Лей, не идвате за първи път в Банско, какво е вашето впечатление от курорта сега?
– Ако сравнявам Банско с това, което видях тук при първото ми посещение, ще кажа: много от сградите тогава се строяха, а вече са готови. Преди време обаче не ми харесваше тази строителна площадка, на която беше заприличал градът. Харесва ми архитектурата на старите сгради, но разбирам, че е невъзможно този стил да се запази.
Искрено се надявам Банско да не се разраства повече! Сега все градът запазва автентичната си атмосфера в старата част на града, която естествено привлича туристите. Ще дам пример за Франция, където хората не харесват всяко ново строителство, а предпочитат стария архитектурен стил и старите кътчета в градовете. Според мен това е максималният капацитет на Банско.
– Смятате ли, че Банско със своя стил може да е една по-различна привлекателност за туристите в сравнение със западните курорти?
– По-възрастното население в Западна Европа все повече харесва курорти като Банско. През зимата хората идват на курорт, за да карат ски, но през лятото всеки търси по-различно преживяване. Сега е моментът, в който Банско трябва да направи избор. Според мен тук спокойно може да бъде наводнено от групи млади туристи от Турция и Западна Европа, които искат да карат ски и да се забавляват. Или по-улегналото население, което предпочита лукса. Не знам кое е най-доброто.
– В България битува мнението, че туристи могат да се привличат с различни послания. От аурата на града до викачи пред заведенията, които обаче понякога плашат хората. Какво е мнението ви?
– Местоположението на Банско е перфектно за туристите от Турция и Гърция. Когато сте по-близо до този регион отколкото Швейцария, това е голямо предимство. Аз нямам представа хората от тази част на света какво предпочитат. Знам обаче, че те имат доста пари.
– За първи път ли гледате състезание като ЕК?
– Аз не съм скиор. За мен не е атракция. Много хора от Западна Европа обожават ските. Този тип състезания правят Банско много по-привлекателно и секси.
По-желано от хората от Западна Европа, които обичат ските.
– Как ви се стори организацията?
– Перфектна. Свидетелство за това са хилядите щастливи хора. Големите екрани позволяваха всички и отвсякъде да гледат състезанието. Сигурен съм, че догодина по време на световната купа тук всичко отново ще е ОК.
– Каква е връзката между банките и спонсорирането на спорта?
– Ще ви дам един пример. В миналото банка ABN AMRO спонсорираше години наред стартовете от Формула 1 в Бразилия. Това партньорство продължи години наред, като всеки сезон давахме по 10 млн. долара за старт в един ден. Тази подкрепа беше базирана на това, че 30-40 процента от приходите на банката за година се реализираха благодарение на спонсорството на Гран при на Бразилия в този безспорно атрактивен спорт. Хората се тълпяха да видят това състезание, а ние като основен спонсор ги привлякохме и за клиенти на банката. В Холандия банката от 30 г. спонсорира един от големите турнири по тенис на корт в зала. Ако ние се бяхме оттеглили, това щеше да повлияе лошо на този спорт и на традицията хората да го гледат. Ако при вас ПИБ се оттегли от спонсорирането на състезанията по ски, това ще се отрази негативно на спорта от една страна, а от друга на отношението на хората към банката.
– Кои са най-привлекателните за рекламиране спортове за банките и има ли такива, които се спонсорират с благотворителна цел?
– Спонсорството заради самата идея е характерно само за японците. В Холандия например японските фирми постоянно търсят събития, които се харесват на обществото, за да ги спонсорират. Спонсорирането във времената на криза обаче може да се разглежда от две страни. Едната е на клиентите, които казват защо в тези тежки времена давате от нашите пари за спорт, а от друга са феновете, които адмирират решението на банката да подкрепя любимия им спорт. Нещата могат да се разглеждат и така, и така. Банките винаги са се изявявали като много добри корпоративни граждани на обществото. Много са събитията, в които банките участват като спонсори, а те може да не са само спортни – от театрални постановки до изложби, всичко. Ски спортът има значение за банките, особено в Австрия, Скандинавия и България. Обикновено банките спонсорират спортове, които са характерни за държавата им. Много холандски фирми помагат на кънки бягането, защото страната ни е водеща в този спорт.
– Кой е любимият ви спорт? Любимият отбор от Холандия ли е?
– Футболът е номер едно. Аякс е любимият ми отбор
– Банката ви спонсорирала ли го е?
– О да, 15-20 г., но вече не сме генерален спонсор.
– Стигна ли световната финансова криза дъното според вас?
– Исторически погледнато, винаги е имало финансови кризи, но от 50 г. насам тази е най-тежката, обхвана целия свят и не е само финансова. Много хора пострадаха. Но в резултат от нея и много уроци се научиха, както от институциите, така и от хората. Вече сме стигнали дъното. В много страни започна да се усеща възстановяването на икономиката и успокояване на финансовите пазари. Смятам, че положителната страна е, че хората, които бяха замесени в кризата, ще са значително по-внимателни в бъдеще и няма да допуснат пак същите грешки. За мен най-голямата разлика в сравнение с другите кризи от миналото е, че възстановителният процес, който започваше от страни като САЩ и Германия, сега идва от Китай и Индия. Това е най-голямата разлика в исторически план. Това е положителна промяна, вече двигател не е само Западна Европа, но и страните от Азия.
– Как се отрази това на туризма?
– Определено от края на 2008 и в началото на 2009 кризата се почувства в туризма. По простата причина, че много хора си останаха вкъщи. Но в личен план мога да кажа, че всички в моето семейство отново искаме да пътуваме в чужбина. В Холандия хората не са спрели да ходят на почивки, просто го правят на по-евтини места и по-близо до къщи. България може да спечели от това развитие на нещата. Пример за това са английските туристи, които преди години ходеха в Испания, а сега се насочват към Турция и вашата страна.
– Любимото ви място за почивка?
– Австралия. През зимата – във Флорида да играя голф. Още не съм бил на Българското Черноморие, така че мога да размисля къде да изкарвам ваканциите си.

Пламен Вълков
Вестник „Стандарт“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *