Тежка травма вади Александра Жекова от олимпиадата

Александра Жекова получава медицинска помощ на пистата
Александра Жекова получава медицинска помощ на пистата, Снимка: БОК - www.bgolympic.org

Разтегнат мускул и хематом като пъпеш спират голямата ни  надежда от участие, докторите й препоръчват покой до юни.

Александра и Виктор Жекови преживяха ужасен ден и завинаги ще помнят този 16 февруари във Ванкувър. След падането на Жекова във второто тренировъчното спускане, тя получава силни болки, но решава да продължи. Стиска зъби и първото й състезателно спускане върви добре до онази поредица от 4 ролера, където последния се оказва фатален за участието и на тази олимпиада.

Александра спира като отсечена, едвам се довлича до финала и там търси помощта на парамедиците. В палатката до финала й оказват помощ за около 5 минути – тя трябва да бърза за да хване второто спускане, което е последната и възможност да остане на играта. От процедурите на парамедика загрятото й тяло се почувства малко по-добре. Но след като напуска палатката и тялото й изстива болката става неописуема.

Следва пренасяне до поликлиниката в Олимпийското село. Там Жекова преминава магнитен резонанс. Той показва огромно разтежение на мускула в горната част на десния крак. Като по чудо той не се е скъсал. В резултат на това се образува огромен хематом, който притиска стомаха й. Местните доктори възнамерват утре да представят изследванията от скенера на изтъкнати в Канада специалисти – травматолог и хирург, които бих могли да бъдат по-подробни и обстойни в заключенията и предписанията за лечение.

След прегледите и процедурите, които оставиха Александра и баща й 3 часа в поликлиниката, Жекова е изписана и с инвалиден стол се придвижи до блока, а после с помощта на патерици се изкачи до стаята си. Все още тя е много трудно подвижна, ако стои дълго време изправена й се вие свят. Все пак Сани се държи и приема нещата без драми.

Докторите са категорични, че за двамата олимпиадата приключи. Абсурд е Сани да участва и във втората дисциплина, за която извова квота – паралелният гигантски слалом. В близките дни баща и дъщеря Жекови, заедно с лекарите тук ще определят как ще продължи лечението и кога ще се прибират в България.

БОК – www.bgolympic.org

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *