“Фенове и журналисти са удивени!”, така започва материал в сайта на Международната федерация по ски

Зографски

“Фенове и журналисти са удивени!”, така започва материал в сайта на Международната федерация по ски, посветен на българския талант в ски скока Владимир Зографски. Статията е разположена като водеща, озаглавена е “Новакът от България” и припомня в началото за най-големите успехи на национала – пето място от лятната Световна купа през 2010-а, както и постиженията в последните две седмици – 16-и в Оберсдорф и 19-и в Гармиш Партенкирхен в турнирите “Четирите шанци”.

За да разкаже повече за сензацията от Самоков, от сайта са публикували интервю с немския треньор на 17-годишния българин Йоахим Винтерлих. Той работи у нас четвърти сезон.

“Влади притежава основните качества за ски скачач, но не е суперталантлив и затова трябва да работи страшно много – разказва 67-годишният немски специалист. – Още е далеч от най-добрите в света, липсва му и физическа сила. Напредва, защото работи с баща си Емил и това му се отразява добре. Всъщност Зографски може да се наложи като световен състезател, но трябва често да му се напомня, че усилената работа е всичко.”

Освен за 17-годишния младок Винтерлих говори и за други талантливи момчета от България. “На Влади му е трудно да пътува по света без съотборник, затова на световното за младежи ще взема още двама състезатели – Деян Фунтаров и Богомил Павлов – добавя треньорът. – И двете момчета са много талантливи.”
В разказа на Винтерлих обаче личи и доста разочарование от работата в България. “Треньорите там само си пречат, вместо да си помагат – не крие наставникът. – Всеки, който има добър състезател, иска да е национален селекционер. Не работя в България за пари, напротив, дори се налага да вадя евро от собствения си джоб.”
Германецът е откровен пред сайта, че обмисля оттегляне от страната ни. “Не ми харесва как се развиват нещата – завършва Винтерлих. – Основата обаче е положена и хората в България знаят какво трябва да правят, за да се върви напред.”
„Труд“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *