Чудото Зографски – без шанца, но в елита на ски скока

Зографски

Един 17-годишен българин прави невероятен фурор в световната купа по ски този сезон. Всъщност в нея участват представители на 16 нации. И най-уникалната е България с Владимир Зографски. Защото у нас не остана една шанца, на която да се тренира дори малко.

Навремето по състезания се събираха над 50 хиляди зрители, а в момента работи само едно детско съоръжение в Самоков. Останалото тъне в тотална разруха.
“Каквото и да направи това момче, е правилно. Защото там нямат шанца и е цяло чудо, че е тук”, обяви коментаторът на английската версия на “Евроспорт” по време на едно от състезанията на “Четирите шанци”.
Четири държави, които имат условия за тренировки, нямат състезател от ранга на Владо. Това са Канада, САЩ, Словакия и Швеция. Дори в Северна Америка, след като не намериха талант, се съсредоточиха към жените, които още не са влезли в олимпийската програма.
Така в момента у нас действа само една детска шанца в Самоков, която трудно става и за тренировки.
Навремето на Боровец имаше голяма и малка, но те вече са история. Особено малката, която бе уникална в световен мащаб, защото според специалистите от нея трябваше да се направи завой, за да се приземиш на определеното място.
България имаше двама състезатели от световна класа – Владимир Брейчев и Валентин Божичков, но тогава работеше поне “Черният кос”. Ромски орди обаче успяха да изнесат всичко метално от шанцата, която в момента не е нищо повече от едно свлачище.
Международната федерация по ски обеща да ни помогне да направим шанца, стига да намерим място в София. Ски скоковете през последните години са най-гледаният зимен спорт, като с тяхната популярност може да се мери единствено биатлонът. На състезания има и публика от над 100 хиляди души.
ГЕОРГИ БАНОВ / „24 часа“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *