Шампионът прибира 50 000 евро

"Локал стар" Ивица КостеличАко спечелиш в Загреб, печелиш най-много. Единственият старт от Световната купа, който се провежда в столица, дължи на наградния фонд огромна част на сериозната си популярност. Освен правото да се нарича Снежен крал или кралица, шампионът в Хърватска прибира сериозните 50 000 евро. Общият награден фонд е 135 000 евро – повече дори от класическия слалом във Флахау.
За броени години Загреб се утвърди сред основните домакини на стартове от Световната купа. Дори успя да си осигури място сред класическите стартове през януари. Допреди няколко години се смяташе, че никой не може да се намърда между Аделбоден, Венген и Кицбюел в календара на Белия керван. Хърватите обаче успяха. Загреб дори бе избран за най-добър домакин през 2009 г. заедно с Банско.
Всичко започва заради двама души – брат и сестра. Двамата Костелич заслужаваха феновете в родината им да им се насладят, а покрай тях и на останалите световни алпийци. Въпреки че Слиеме трудно може да се нарече планина, ФИС се съгласява събитието да се разиграе на половин час път от центъра на хърватската столица.
„Това е в самия град. Прекрасно място да обърнеш няколко питиета, класически апре ски стил. А градът е класически с архитектурата и старите църкви. Също като Залцбург или Инсбрук. Това е квинтесенцията на Европа“, твърди американката Линдзи Вон. Тя е възхитена от местните фенове. „Те са навсякъде около трасето – от старта до финала. Създават много шум и подкрепят всеки един. Виждала съм фенове да се пускат по бельо покрай нас – всички са напълно луди и много щастливи, че са тук“, допълва Вон.
Във финалната зона има места за 25 000 зрители, но е тясна за интереса. Хърватската публика е доста буйна. В миналото се е налагало лично Яница Костелич да успокоява агитката, която хвърля факли и снежни топки по пистата.
„Яница е много важна за нас“, признава навремето кметът на Загреб Милан Бандич. „Ние сме малък народ, но имаме манталитет на победители.“ Всички помнят как Яница завършва трета в последния си сезон, въпреки че чупи щека. „Мислех да се откажа, защото адски ме болеше. Но реших, че съм длъжна да финиширам заради феновете“, обяви тогава националната героиня.
Хърватите обаче все още се радват на слалома със свито сърце. Все още нямат своя Снежен крал или кралица. След оттеглянето на Яница, огънят се поддържа от брат й Ивица. Той е един от най-постоянните алпийци на „Цървени спуст“, но завършва втори в два от трите слалома в родината си до вчера. А той наскоро направи 31 и вече няма много възможности да хвърли нацията в екстаз.
„7 дни спорт“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *