Програмата „Научи се да караш ски” стартира на Витоша за трета поредна година

Българската федерация по ски официално даде днес старт на третото издание на програмата „Научи се да караш ски”. Това стана в местността „Меча поляна” в ски зона „Алеко” на Витоша, където се проведе финалното състезание на втория курс от тазгодишното издание на проекта за деца. Призьорите бяха наградени от министърът на Икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, генералният секретар на Български олимпийски комитет Белчо Горанов, председателят на Българска федерация ски Цеко Минев, звездата в ски скоковете Владимир Зографски и Кристиана Чакърова, мениджър корпоративни връзки на Нестле България.
„Когато аз започвах да се уча да карам ски родителите ми дадоха само ски, каза пред децата министър Трайков при откриването на третото издание на „Научи се да караш ски”. – Сега вие благодарение на организаторите на програмата сте оборудвани максимално добре и имате всички предпоставки да се научите да карате ски без никакви проблеми”.
„Планината е мястото, където можем да научим децата на двигателна култура, а възрастните да се разтоварят от натрупаното напрежение. Много съм радостен, че виждам толкова усмихнати лица. МФВС ще продължи да подкрепя програмата, защото двигателната активност трябва да стане начин на живот”, каза при откриването на програмата министър Нейков. Той използва случая да поздрави младата ни надежда в ските Владимир Зографски, за успехите в стартовете от „Четирите шанци” по ски скок.
Зографски бе срред най-радостните на събитието на Витоша. Той разкри, че е много щастлив, че на децата се дава шанс да се научат безплатно да карат ски и то този начин да бъдат спечелени за белите спортове. Президентът на БФски Цеко Минев заяви, че третото издание на програмата „Научи се да караш ски” се случва най-вече благодарение на Министерството на физическото възпитание и спорта и спонсорите на проявата.
Програмата „Научи се да караш ски” е съвместна инициативата на Министерство на физическото възпитание и спорта, Българска ски федерация, Министерство на образованието, науката и младежта, чрез Регионален инспекторат по образования София – град и Столична община. През последните две години около 6000 деца от София преминаха безплатно ски обучение благодарение на  програмата, а през тази година нови 2000 столични ученици от първи до четвърти клас ще  се научат да карат ски. Основната цел на инициативата  е  да се увеличава  броят на спортуващите деца през зимните месеци, като по този начин се подобрява  тяхното общо физическо и здравословно състояние.
Всяко дете ще премине 4-дневно интензивно обучение, осъществявано от  водещи специалисти на „Витоша ски училища”, без за това да се налага родителите му да плащат. В последния ден на всеки курс от периода на реализация  на програмата ще се провеждат състезания  между обучаващите се деца. Малките скиори, класирали се на първите  десет места от всеки курс ще се участват  във финалното състезания в края на месец март 2011 г. Първите 20 отличени деца от крайната надпревара ще получат за награда –  едноседмична ски ваканция  в Банско за да практикуват любимия си спорт .
За втора поредна година програмата „Научи се да караш ски” е съчетана и със специално обучение  на децата, което е част от  инициативата „Аз обичам Витоша” на „Витоша ски” АД. Планирани са всекидневни занимателни  панели, по време на които специалисти педагози ще обучават децата скиори, как да спортуват и едновременно с това да се грижат за опазването на природата. Направен е подбор от специални занимания под формата на игри, максимално достъпни за възрастовата група деца и които гарантират разбиране и осъзнаване на важността от опазването на природата. Идеята е децата, забавлявайки се, не само да станат любители на зимните спортове, но и да се научат да ги практикуват и едновременно с това да ценят и съхраняват природата и местообитанията в планината. Екипировката на децата се осигурява от „Макс Спорт” с подкрепата на „Атомик”.
Като компания със силен фокус върху здравословното хранене и активния начин на живот, и тази година Нестле България подкрепя „Научи се да караш ски“ с марката NESQUIK® 3in1. По време на обучението малките скиори ще имат възможността да се насладят на вкусната и полезна какаова напитка NESQUIK® 3in1.
Програма „Научи се да караш ски”  е пример за успешно провеждане на политика в областта на устойчиво развитие чрез  обучението на младите  спортисти  в  личен пример за  утвърждаване  идеята за хармоничното развитие и взаимодействие на човека и природата .
Очаквайте видео!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *