Сани 5та на X Games в Аспен /видео/

На снимката от ляво на дясно: Сани, Юка Фуджимори и бронзовата медалистка Дебора Антониос

Чаровната принцеса на българския сноуборд Александра Жекова финишира 5-та в сноубордкроса на Зимните X Games в Аспен (Колорадо, САЩ). Младата ни звезда се впусна в битка за титлата по сноубордкрос в 15-тото издание на най-грандиозните екстремни зимни игри на планетата.

Както всяка година, така и през тази, трасето по сноубордкрос на Winter X Games беше по-екстремно от когато и където и да било и включваше отново огромни скокове, виражи, ролери и някои нови за дисциплината препятствия. В допълнение към всичко това, при сноубордкроса на Зимните екстремни игри финалните серии се провеждат при формат от 6 вместо 4 състезатели.
Всичко за Сани обаче вървеше изключително гладко до самата финална серия. Вчера тя още с първия си опит преодоля елиминациите със 7-мо време и така без проблеми се оказа сред финалистките, а в снощния полуфинал беше 4-та и така влезе в челната шестица и в битката за златото.
В големия финал Алекс стартира с червения потник, но той не й донесе така нужния късмет. След уверен старт Сани се движеше трета в общата група, все още без особено ясно изявен лидер, но все пак предвождана от американката Линдзи Джакобелис. Грешка и падане още на ролерите в горната част на трасето на смятаната за фаворитка за победата – Доминик Малтe, едва не събори и самата Жекова, но тя умело се измъкна от ситуацията и продължи напред, докато останалите състезателки имаха проблеми.
Така се оказа, че Алекс се движи вече изразително на втора позиция, като пред нея остана единствено Джакобелис… И тук нещата се объркаха. При лошо приземяване след един от скоковете по трасето, Сани се завъртя и почти спря, което даде преимущество на догонващите я сноубордистки и те лесно я задминаха.
Същевременно американката Джакобелис все по-уверено напредваше по изключително трудното сноубордкрос трасе, откъсвайки се доста напред, и в крайна сметка необезпокоявана пресече финала и взе златния медал. След оспорван двубой среброто получи Калан Китлук-Сифсоф, а бронза остана за Дебора Антониоз.
Четвърта финала пресече Емили Аубри, а веднага след нея и нашата звезда Алекс Жекова. Последна остана Доминик Малте. през 2010-та, при първото су участие на Winter X Games в Аспен, Сани отново остана 5-та, а пък победителка отново беше Линдзи Джакобелис, припомнят от БФ Ски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *