Белия керван потегля без блясък

Лидзи Вон на Световната купа в Банско през 2012 година. Снимка: Nikolay Donchev / BGLive

Битката за трона на Хиршер. Титлата при дамите е предизвестена. Дали?

Днес Белия керван потегля за поредна година. Определено той е загубил доста от блясъка и чара си. Този сезон феновете няма да видят по пистите краля от последните 8 години Марсел Хиршер (Австрия), който се отказа. Сега всички се питат – кой ще спечели битката за трона на Марсел?

Няма я и Линдзи Вон (САЩ). Кралицата на скоростта бе съпътствана от редица контузии, което я накара да каже „край“. Слезнаха от ските Аксел Лунд Свиндал (Норвегия) и Феликс Нойройтер (Германия). Тук идва да се тегли чертата без тези четиримата Световната купа няма да е същата. Това каре има на сметката си „скромните“ 198 победи за Големия кристален глобус, 43 медала от олимпиади и световни първенства. 

Ера

Борбата при мъжете определено ще е доста ожесточена. От 2012 година до миналия сезон всички бяха всички бяха свикнали краен победител да е Хиршер. Сега обаче има доста, които ще се хвърлят здраво за кокала след ерата на Марсел.

Алекси Пинтюро (Франция) остана втори в последната година на Марсел. Логично е той да е фаворит. Той обаче не е на това мнение. „Трябва да спечела повече победи в гигантския слалом, а в слалома да покажа повече постоянство. Но няма спор, че иска Големия кристален глобус“, каза той.

Хенрик Кристоферсен (Норвегия) щеше да има вече няколко трофея повече, ако не беше Хиршер. През последните години този дуел наелектризира ски сцената, но често Хенрик напускаше с наведена глава. Сега пътят за 25-годишният викинг изглежда ясен, особено след като грабна златото в гигантския слалом на световното. „Взех си поуки от грешките си през последните години. Марсел нямаше д е толкова бърз, ако аз не бях там. Взаимно си помагахме“, заяви Кристоферсен.

Доминик Парис (Италия) е човекът, който е лидер в скоростните дисциплини. Бикът от Южен Тирол се превърна в експерт по най-взискателните склонове, визирайки тези в Бормио и Кицбюел. Идва момента за австрийците и кой ще брани честта на Вундертима след отказването на Хиршер. Марко Шварц или Мануел Фелер, който все още няма победа за Световната купа. Или бързо изгрялите звезди Матиас Майер или Винсент Крийхмайр.

Рекорди

При жените нещата не стоят така, та даже са с предизвестен край.

Микаела Шифрин (САЩ) е меко казано фаворит. През последните три години тя печели Световната купа, като го прави по все по-убедителен начин. Американката има на сметката си 60 победи за СК, а е едва на 24 години и вероятно доста рекорди ще паднат в краката й. Тя може да бие във всяка една от шестте дисциплини и вече стресна конкурентките си с думите: „Сега съм още по-силна и по-добра“. Все пак във фокуса могат да попаднат и други.

Петра Влъхова (Словакия) е една от тях. През последните два сезона единствено тя смее да се опълчи на Шифрин и само тя победи Доминатора в слалома. Благодарение на габаритите си словачката може да се пригоди и в скоростните дисциплини.

Никол Шмидхофер е нещо като емоционален лидер на австрийския отбор. Ники е световна шампионка в Супер Г през 2017-а и носителка на глобуса в спускането миналата зима.

Ана Файт (Австрия) все още чака първата си победа от декември 2017-а. Двукратната носителка на Световната купа претърпя куп операции и Зьолден идва твърда рано за нея и тя иска да се концентрира в своята дисциплина – Супер-Г. Самата Шифрин има едно на ум за нея. „Притежава страхотна техника. Просто обичам да я гледам как кара“, признава Микаела.

На заем от агента на „Телеграф“ там

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *