Най-добрите автомати за ски 2021

Kласация на американското списание SKI.

„If you date your skis but marry your boots, your bindings better be your best friend.“ С това под заглавие започва материала си авторът. До колкото си го превеждаме автоматите са сравнени по важност с най-добър приятел, което говори достатъчно, колко голямо значение имат за нашия спорт.

Естествено най-важните качества на автоматите са надежността и безопасността. В зависимост от нуждите и уменията на карачите, автоматите най-общо казано се делят на няколко категории. За фрийрайд и фрийстайл скиори, където има и скокове и бобуни…, за професионални алпийци с много по-висока DIN скала, и за любители, където при избора и последващите настройки се отчита най-вече нивото на скиора, височина, тегло, възраст, предпочитан начин на каране…

Имайки предвид, че високоефективният карвинг изисква и специфични интегрирани автомати, то моделите автомати по-долу са тези, за които не се изискват така наречените „пластини“.

Ето и топ автоматите в класацията на „SKI“.

 1. Marker Jester 16 ID
 2. Look Pivot 15 GW
 3. Salomon Warden MNC 13
 4. Tyrolia Attack2 16 GW
 5. Salomon STH2 WTR 16
 6. Look Pivot 18 GW
 7. Marker X-CELL 16 GW

Marker Jester 16 ID Новият модел Jester от Royal серията на Marker.

Ново за модела е по-широката предна част както и добавяне на ефективна анти-лед релса, за остъргване на залепналия сняг и лед от долната част на обувките. Винтът за регулиране на настройките е по-голям за повече удобство. Това, което отличава Jaster обаче е „извън габаритната“ пружина в задния механизъм. Чувствителния „клик“ дава увереност и сигурност на скиора.

Marker Jaster 16 ID детайли:

 • DIN / ISO скала: 6-16
 • Съвместимост: Алпийски ски, фрийрайд
 • Размери на стоперите: 90мм, 100мм, 110мм, 120мм
 • Цена: около € 230.- (в Amazon.de)

Look Pivot 15 GWоще за автоматите от класацията тук.