Пожарът в Рила е локализиран и овладян

Водата в резервоара на снежната инсталация на писта „Ястребец“ е изчерпана до дъно

Скъпи приятели, с радост Ви съобщаваме, че кабинков лифт „Ястребец“ възобновява работата си утре – 13 август, в редовен режим.
Пожарът в Рила е локализиран и овладян. Пожарът засегна приблизително 15 дка смесена клекова и смърчова гора. Благодарение съвместните колективни действия на екипите на Пожарна безопасност с ръководител гл. комисар Николай Николов, служители на лесничействата в региона, много доброволци и служителите на Бороспорт, пожарът се овладя на 90% още вчера.
Наличието на снежна инсталация на ски писти Ястребец и относителната й близост до огнището на пожара позволиха за часове да се изгради воден път приблизително 5 км и прехвърли вода за гасене под голямо налягане. Участието на военен хеликоптер допринесе изключително много в погасяването на пожара. Разрастването на огъня беше денонощно следено и с дрон.
Днес още има едно тлеещо огнище във висока част на билото, но там процесът ще бъде бързо завършен, благодарение отново на хората от всички екипи и снежна инсталация.
Има още едно огнище в ниска част на „Мусаленска пътека“, където е не само отдалечено от пистите, но и прехвърля през скали и не може да се подава вода от снежна инсталация. Там продължава гасенето с хеликоптер и пожарен автомобил.
Сърдечно благодарим на ВСИЧКИ, участващи в гасенето за положените усилия – екипите на Пожарна безопасност, горските служители, доброволците и служителите на Бороспорт, които работиха 30 часа без почивка.
Опазихме нашата Рила планина от огнената стихия.
БЛАГОДАРИМ НА ВСИЧКИ!

myborovets